• Безкоштовна доставка на відділення Нової Пошти при замовленні від 1000 грн.
  • Доставляємо по всій Україні! Всього 1 день та замовлення у Вас!

Вибір першої електронної сигарети, або Вейпінг для чайників

Все більше курців цікавиться, як вибрати електронну сигарету, бажаючи обзавестися новим девайсом. Всі ці пристрої, починаючи з найдешевших і закінчуючи дизайнерськими витворами, працюють за однією схемою. Джерело живлення розжарює встановлену у випаровувачі спіраль з протягнутою до неї ватою. Її волокна змочуються рідиною, що складається з гліцерину, пропіленгліколю та дистильованої води, також може бути присутнім нікотин та смакові добавки. Отриману в результаті пара замінює тютюновий дим, надаючи ідентичних відчуттів.

Випаровувач – вейпу голова

Випарники для електронних сигарети

Ця деталь називається також головкою (коїлом), нагрівачем, парогенератором і базою. Разом з джерелом живлення вона обумовлює кількість пари в затяжці, від чого великою мірою залежить насиченість смаку і сила удару по горлу - так називається першіння в горлі, яке полюбляють всі курці. Основна дилема має місце між обслуговуваними (багаторазовими) та змінними (одноразовими) випаровувачами. Від вибору залежить, купити електронну сигарету практичну чи комфортну.

У міру паріння головки прогорають, затяжки стають гіркими. Базу, що обслуговується, можна відновити - промити камеру, замінити спіраль і вату. Цьому доведеться вчитися, до того ж, всі деталі досить дрібні, проте місія здійсненна. Зі змінним нагрівачем простіше: він просто викидається, замість нього ставиться новий. Це зручно, але мінус у тому, що коштують одноразові випаровувачі 2-5$, а вистачає їх на 3-10 днів. Точніший термін назвати не можна: все залежить від конкретної моделі, якості, інтенсивності паріння і марки рідини. Схоже, ідеального варіанта не існує, зате є пристрої, для яких випускаються обидва коїли. Такий девайс можна почати використовувати зі змінними випаровувачми, а з'явиться бажання перейти на багаторазові.

Про баки і не тільки

Атомайзер для електронної сигарети

Головна складність класифікації резервуарів електронних сигарет полягає у заплутаності термінології. Причина в тому, що конструктив девайсів постійно змінювався. І зараз, якщо запитати про видову приналежність конкретного бачка кількох продавців чи вейперів, їхні відповіді навряд чи співпадуть.

Кліромайзером, наприклад, колись вважалася лише прозора ємність вейпу, причому будь-яка. Тепер так прийнято називати вмістилища «жижі» зі змінними головками. Це найпопулярніші резервуари, особливо серед новачків. Вони прості, надійні, невибагливі в обслуговуванні. Орієнтовний діпазон цін - 5-20 $.

Атомайзери коштують дорожче, топова модель коштуватиме кілька тисяч рублів. Взагалі, цей термін більше застосовний до випаровувачів, але історично склалося його вживання на адресу баків електронних сигарет зі стаціонарною базою, що обслуговується. У таких пристроях встановлені як мінімум дві паралельні спіралі з загальним опором менше ома, а для нормальної роботи їм потрібне джерело живлення потужністю від 50 Вт та вище. «Атоми» дають більше пари, ніж «кліри», але вони складніші в налаштуванні та обслуговуванні, тому рідко купуються новачками.

Бакомайзер – ще один спірний термін. Спочатку він застосовувався до атомайзера, оскільки парогенератор у них невіддільний від основи бака. Проте останнім часом так часто називають будь-який резервуар електронних сигарет великого обсягу.

Дріпка - "атом" без бака. Рідина у неї закапується на вату або клептон-спіраль безпосередньо перед вживанням, звідси і назва. Такі девайси виробляють ще більше пари, оскільки вата змочується по максимуму. У якийсь момент їхня популярність майже зійшла нанівець, але поява боттомфідерів (про них йдеться в наступному розділі) повернуло інтерес до цих виробів.

Картомайзер – штуковина, яка давно мала вимерти, але хтось все ще ведеться на недовейпи типу Pons. Цей картридж з волокнистим наповнювачем, просоченим рідиною для електронних сигарет, буває нероздільно поєднаний із нагрівачем. Висихає швидко, пари дає мало, коштує дорого. Єдиний плюс – користуватися ним ще простіше, ніж бачком із одноразовими головками, оскільки навіть не треба заливати «жижу».

Акумулятори та моди всіх видів

Бокс моди для електронних сигарет

Джерела живлення вейпів діляться на чотири типи, кожен з яких має специфічні особливості. Стикування з баком здійснюється за допомогою конекторів стандарту 510 або eGo. При розбіжності роз'ємів резервуара та акумулятора використовуються перехідники.

«Єгошки» - прості, порівняно дешеві девайси початкового рівня, розраховані на опір навантаження більше ома. Не всі вони стосуються серії eGo від компанії Joyetech – просто з ними сталася та сама історія, що й з джакузі, коли назва бренду поширилася на аналогічні вироби інших фірм. Для акумуляторів цього типу характерна трубчаста форма, мала потужність (до 20 Вт) та універсальний конектор 510/eGo.

Втім, останнім часом все частіше випускаються моделі, що мають тільки інтерфейс 510 і що видають більше 20 Вт, але які під визначення «йогошка» через обмеженого функціоналу. Як правило, в нього входить захист від перевантаження, короткого замикання та випадкового включення, запобігання надмірному заряду та нульовому розряду, блокування кнопки. Деякі пристрої мають регулятор напруги і опцію пасстру, що дозволяє парити в процесі зарядки.

Боксмоди , як випливає з назви, мають форму коробочки. Зазвичай їх оснащують монохромним дисплеєм для відображення налаштувань та різних параметрів. Працюють боксмоди від вбудованих або змінних акумуляторів. З одного боку, другий варіант кращий, оскільки проблема електронної сигарети, що несподівано розрядилася, вирішується запасним аккамулятором. Однак є ризик нарватися на підробку, тоді як вбудовані джерела живлення надійні та витримують більшу кількість циклів.

Крім базового функціоналу, перерахованого трохи вище, боксмоди можуть підтримувати задану температуру спіралі в залежності від її матеріалу (термоконтроль), рахувати затяжки або засікати тривалість перекурів, визначати опір головок і т.п. У більшості таких пристроїв є регулювання потужності, тому їх називають варіватами. Від регулювання напруги ця опція відрізняється тим, що вольтаж у цьому випадку встановлює автоматика, виходячи із опору спіралі.

Мехмод, або «мех» - ортодоксальний вейп-девайс. У ньому відсутня будь-яка електроніка, тому вся енергія змінних акумуляторів подається на випарник без обмежень. Новачкам, як і людям, які мають невиразне уявлення про основи електротехніки, слід ставитися до цих пристроїв з обережністю, оскільки є ризик розгерметизації батарей через перевищення допустимого навантаження. Відсутність захисту – перший недолік, другий – напруга не стабілізована, тому в міру розрядки елементів живлення кількість та якість пари знижується. До речі, у багатьох боксмодів є опція bypass, що направляє енергію в обхід автоматики, перетворюючи девайс на мехмод.

Боттомфідер або сквонк – мод, призначений для вдосконаленої дріпки. У ньому є відсік для встановлення флакона з «жижею», а система подачі доставляє її безпосередньо до вати, так що закапувати вже нічого не треба.

А тепер про вибір

Вибір електронної сигарети

Відповідь питанням, як вибрати електронну сигарету, у розумінні мети її покупки. Кимось рухає бажання покінчити спочатку з тютюнової залежністю, а потім і з парінням, хтось просто вирішує перейти на менш шкідливий спосіб вживання нікотину. Одні розраховують зменшити фінансові витрати та шкідливу звичку, інші взагалі ніколи не курили, але хочуть спробувати щось нове. Від цих причин треба відштовхуватися, вибираючи свій перший вейп.

Для повної «зав'язки» не варто купувати сабомний девайс, тобто той, хто має опір бази, менше ома. Покінчити з курінням він допоможе, але відмовитися від нової «соски», що генерує цілі хмари смачної пари, буде складно. Краще придивитися до боксмодів до 50 Вт та кліромайзерів з головками на 1,5-2,5 Ом. На пробу зійде і «егошка», бажано з регулятором напруги. При цьому треба враховувати, що ємності акумулятора до 1000 мАч навряд чи вистачить на весь день, а при інтенсивному парінні буває мало і 1600 «махів».

Вейпінг дозволяє знизити витрати в порівнянні з курінням, але потрібен бак. В ідеалі – кліромайзер з базою, що обслуговується. Саб виключається, оскільки призведе до великої витрати рідини. Її, до речі, для досягнення мети взагалі треба буде замішувати самостійно із готової основи та ароматизаторів, а захочеться ще більшої економії – закуповувати окремі інгредієнти та хімічити на повну.

Якщо людина ніколи не курила, то найкраща електронна сигарета для неї – жодна. Але для моди багато хто з тих, хто не виносить тютюнового диму, обзаводяться паровими аксесуарами. Зазвичай ці люди, як кажуть, хочуть побалуватись, так що серйозний вейп тут навряд чи потрібен, як і освоєння ремонту випаровувачів. Їх влаштує практично будь-яка «егошка» та бачок з високоомними одноразовими коїлами. І краще утриматися від використання «жижі» з нікотином, щоб не набути залежності.

Тим, хто просто вирішив перейти з диму на пар, вибір відповідного вейпу обмежує лише бюджет, хоча краще все-таки не починати з мехмоду. Також варто враховувати, що електронне куріння подобається не всім, і є сенс купити на пробу щось недороге. А взагалі, вибір першої електронної сигарети нагадує вибір першого комп'ютера, коли користувач-новачок не дуже уявляє, на що здатні всі ці залізяки і що йому від них потрібно. Розуміння приходить із досвідом, і який би вейп ви зараз не купили, згодом напевно захочете інший.

⚑ Топ електронних сигарет

→ Всі електронки


18 +
© ДИМОК 2012-2024.

ПРИЙМАЄМО ДО ОПЛАТИ:

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ:

ВХІД