• Безкоштовна доставка на відділення Нової Пошти при замовленні від 1000 грн.
  • Доставляємо по всій Україні! Всього 1 день та замовлення у Вас!

Чи небезпечний пасивний вейпінг?

Багато драматичних історій почали з'являтися про шкоду вейпінгу та електронних сигарет. Деякі навіть починають порівнювати їх з шкоду зі звичайними сигаретами.

Чи можливе порівняння з пасивним курінням сигарет?

Пасивний вейпінг

Коли ви починаєте вступати в полеміку з вейп-хейтарами, у них іноді недостатньо аргументів, щоб парирувати вейперам.

І в такому випадку все зазвичай зводиться до того, що електронні сигарети не вивчені, що немає довгострокових досліджень та ін.

І це правда, справді довгострокових досліджень на десятки років – ні. А їх і не може бути, адже вейп став справді популярним лише останніми роками.

Однак, не довгострокові дослідження є і про них ми поговоримо в цій статті.

Але те, що ми знаємо про шкоду звичайних сигарет дає нам уявити, що щось шкідливіше вигадати складніше.

Що ми знаємо про пасивне куріння?

Пасивне куріння

Незважаючи на те, що шкода куріння була відома ще в середині 20-го століття, довгий час ніхто не замислювався про пасивне куріння, а тим більше про його шкоду.

Мало того шкода пасивного куріння була усвідомлена по-справжньому лише в 90-х роках.
І на початку 2000-х почала набирати обертів компанія з боротьби з курінням у барах, ресторанах та всіх громадських місцях.
На сьогоднішній день у всіх розвинених країнах існують спеціальні правила для куріння у громадських місцях.

Зазвичай це спеціальні місця і заборонено курити на зупинках та інших місцях загального користування.

У деяких країнах, у тому числі й в Україні заборонено також використання сигарет у барах та ресторанах взагалі, тобто навіть із дотриманням поділу клієнтів.

Але зараз стало відомо, що багато досліджень, на яких грунтувалася позиція супротивників, були сфабриковані, просто щоб вплинути на дію законодавців.

Дослідження про пасивне паріння

Ігор Берстен з Drexel University

Ігор Берстін Першим і найкращим на сьогодні дослідженням є робота Ігоря Берстена з Drexel University.
У цій роботі вчений проводить аналіз існуючих досліджень щодо впливу пари від електронної сигарети на організм людини.

Ігор Берстен співвідніс можливий вплив пари від вейпу з граничними нормами робочого середовища.
Мета була подивитися на пасивне паріння як забруднення робочого середовища за умови, що ті, хто потрапляють під вплив не бажають його отримати.

Провівши понад 9000 спостережень, учений дійшов таких висновків:
1.Існує мало ризиків при вдиханні пропіленгліголю або гліцерину, або точніше, що вони можуть вплинути на здоров'я.
2.Вплив на оточуючих вейпера людей ще мінімальніший.
3. Тобто, по суті, можливий ризик може бути тільки для самого вейпера.

Дослідник стверджує: «Сучасний стан знань про хімію рідин та аерозолів, пов'язаних з електронними сигаретами, вказує на те, що немає доказів того, що випаровування призводить до інгаляційних впливів забруднювачів аерозолю, що могло б спричинити побоювання для здоров'я за стандартами, що використовуються для забезпечення безпеки робочих місць

Тим не менш, аерозоль, що утворюється під час випаровування в цілому (речовини плюс заявлені інгредієнти), створює вплив на вейпера настільки мале, наскільки це досяжно. "Вплив на оточуючих, ймовірно, будуть на порядок меншими і, отже, не викликають особливої стурбованості".

Королівський коледж лікарів та охорони громадського здоров'я Англії.

Королівський коледж Одним із найвідоміших досліджень на тему пасивного вейпінгу є «Нікотин без диму» від дослідників із Королівського коледжу лікарів та громадської охорони здоров'я.

Вчені проводили практичні дослідження про те, що видихає вейпер і як це може вплинути на людей.
Дослідники вимірювали концентрацію шкідливих речовин як в атмосфері навколо вейпера, так і на предметах, що оточують вейпера.

Цитата з дослідження:
«Користувачі електронних сигарет видихають пару, яка тому може вдихатися оточуючими, що призводить до пасивної дії нікотину. Досі немає прямих доказів того, що така пасивна дія може завдати значної шкоди, хоча в одному дослідженні повідомлялося про рівні поліциклічних ароматичних вуглеводнів, які були за межами певних меж безпечного впливу. Ясно, що пасивна дія варіюватиметься залежно від рідини, пристрою та способу його використання. Нікотин з видихуваної пари може осідати на поверхні навколишніх предметів, але це відбувається в настільки невеликій кількості, що немає жодного правдоподібного механізму, за допомогою якого такі відкладення могли б увійти в організм у дозах, які могли б заподіяти фізичну шкоду».

Аналогічним чином, перша велика доповідь про вейп - «Електронні сигарети: оновлені докази», на замовлення громадського охорони здоров'я Англії - не знайшла підстав для тривоги і в основному розглядала проблему пасивного впливу нікотину.

«У чотирьох дослідженнях вивчався вплив нікотину від пасивного ширяння. [Лонг та ін.] Вимірювали вміст нікотину в парі, який продукують електронні сигарети», - пишуть вони.

«Пар, що видихається, від вейпу містив у вісім разів менше нікотину, ніж у видихуваному димі від звичайних сигарет. Однак при оцінці впливу на навколишнє середовище нікотину слід враховувати той факт, що дим від сигарети, що просто горить (тобто коли цигарка вже запалена, але не куриться), дає до 85% відсотків шкоди від пасивного куріння. При цьому таке явище відсутнє під час куріння електронних сигарет. Дослідження, що вимірює залишки нікотину на поверхнях у будинках курців та вейперів, показало лише незначні рівні від випаровування, у 169 разів нижче, ніж від куріння».

Інші дослідження.

Було проведено кілька досліджень, які фінансувалися виробниками, як це було зроблено в Fontem Ventures від Imperial Tobacco. Результати показали, що оскільки пари електронної сигарети швидко розсіюються, тому пасивне вдихання цих парів створює дуже маленький ризик.

У дослідженні, проведеному Іспанською радою наукових досліджень, дослідники порівняли пари сигаретного диму та електронної сигарети з 156 летючими органічними сполуками (ЛОС) та не виявили жодних проблем. Як писав доктор Константинос Фарсалінос: «Результати дослідження в основному показали, що в повітрі в приміщенні та при нормальному видиху міститься більше летких органічних сполук, ніж аерозоль для електронних сигарет!».

У дослідженні, проведеному в 2013 році, команда американських та польських учених, у тому числі Маче Гоневич з Інституту раку Розуелла, виміряла вміст нікотину, аерозольних частинок, чадного газу та ЛОС, що виділяються різними електронними сигаретами. Вони також виявили пасивну дію нікотину - у 10 разів нижче, ніж від сигаретного диму, - але більше нічого не викликало занепокоєння. "Використання електронної сигарети в приміщенні може ненавмисно піддати користувачів, які не вживають нікотин, до вживання не токсичних продуктів згоряння, специфічних для тютюну", - підсумували вони.

Висновки.

Висновки про пасивний вейпінг

Вчені шукають речі, які здатні негативно вплинути на здоров'я. І вони не можуть нічого знайти. На щастя вейперів, не існує доведеного ризику для здоров'я пасивних курців.

І як би не старалися різного роду тютюнові компанії або громадські організації, які борються за заборону вейпінгу, у вашому житлі Ви завжди зможете попарити.

Чи означає це, що вейпери повинні нехтувати соціальними нормами та робити хмари пари скрізь, де вони знаходяться? Ні. Вейпери повинні бути ввічливими і поважати побажання не вейперів. Це проста етика. Не варто іншим людям вдихати ваші дивовижні мікси. Нехай їхній світ буде таким же безлюдним і одноманітним.

Посилання на дослідження:

Peering through the mist: systematic review of what the chemistry of contaminants in electronic cigarettes tells us about health risks
Nicotine без smoke: Tobacco harm reduction
Secondhand Exposure to Vapors From Electronic Cigarettes
Високий метод для хроматографічної аналітики volatile organic compounds in exhaled breath tobacco cigarette and electronic cigarette smokers.

Відгуки  

Tetyana Korol
03.10.2023 09:32
При дитині я звісно не парю, хоч у мене і малопотужна електронка без здоровенних хмар. Але ж не можна порівняти сморід від звичайних сигарет і запах від пари. Дякую за статтю,буде що чоловікові показати
+-
0

⚑ Топ електронних сигарет

→ Всі електронки


18 +
© ДИМОК 2012-2024.

ПРИЙМАЄМО ДО ОПЛАТИ:

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ:

ВХІД